Olika sätt att underhålla din bil

däck

En bil behöver kontinuerlig service, antingen gör du underhållet själv eller så låter du en verkstad göra det åt dig. För de flesta så är bara det sista alternativet det ända möjliga, då de flesta inte har den kunskap eller de verktyg som behövs. Även för de som är väldigt händiga, så bör den vanliga återkommande bilservice göras av en godkänd verkstad, så att nybils försäkringar fortsätter att gälla och så att de kan stämpla service handboken. Bilens andrahandsvärde är korrelerat med en väl ifylld servicehandbok.

Bilservice är viktigt för att försäkra dig om att bilen är i gott skick. Vissa delar slits och behöver regelbunden kontroll. Däck, bromsar, vindrutetorkare och stötdämpare slits när du kör och behöver bytas med jämna mellanrum. Du behöver också fylla på eller byta motorolja, bromsolja, spolarvätska samt byta lampor som gått sönder. Däckens lufttryck måste också kontrolleras och fyllas på om de har för lågt lufttryck, en bil drar mer bensin om trycket är lågt och däcken slits fortare samt att du inte får optimal prestanda från dina däck som påverkar din säkerhet. Det är också viktigt att däcken är balanserade och hjulinställningen är korrekt så att bilen däcken kan rulla utan sidokrafter.

Olika billtillbehör som tändstift, torkarblad och bromsklossar kan köpas hos din verkstad så att de kan byta dem åt dig, eller så att du kan byta dem vid rätt tidpunkt. Däck kan också köpas om de är en kombinerade bil- och däckverkstäder, då de oftast har ett bra utbud av olika däck och fälgar men också förmåga att lagra däck i deras däckhotell. Att ha en verkstad som kan hantera både allt som har med dina däck att göra samt allt med din bil har en fördel, då t.ex. bromsar och stötdämpare båda påverkar däckslitage och säkerhet, så om de kan felsöka på hela bilen och åtgärda problem har sin klara fördel.

De som kan göra service själva bör göra kontinuerlig underhålls service i tillägg till den bilservice enligt manualen, medan de som inte kan göra eget underhåll bör göra oftare besök på verkstaden för all typ av service som bromsservice, däckservice och oljebyten. Det gör att bilen håller längre, du upptäcker problem tidigt innan de växer och orsakar större och dyrare skador på bilen. Din körsäkerhet ökar också eftersom alla bilens kritiska delar är välunderhållna, däcken slits långsammare och bilens värde behålls på en hög nivå.

Även om du ser till att låta din verkstad med bra mellanrum, så är det ändå viktigt att du tar väl hand om den och kontrollerar däcktrycket och inspekterar däcken. Kontrollera också om det kan finnas oljeläckage efter att du har parkerat bilen samt att alla bilens lampor fungerar och vindrutetorkarbladen kan effektivt torka vindrutan för att hålla optimal sikt. Dessa punkter är enkla att kontrollera utan att kunna allt för mycket om bilar och service. Om problem upptäcks så är det värt att besöka din verkstad för att låta dem undersöka problemet.

För mer information angående godkända verkstäder för bilservice och underhåll, besök: https://vianor.se/

Scroll to Top