Förvara dina vinterdäck på däckverkstaden

däck

När du byter till sommardäck, så är det viktigt att du förvarar dina vinterdäck korrekt. Först så rekommenderas det att du använder en bil & däckverkstad för bytet eftersom de kan däck och de kan se om dina däck är i bra skick, både för vinterdäcken och sommardäcken som ska monteras. De kan balansera däcken så att du kan eliminera sidokrafter, så att bilen kan rulla utan vibrationer orsakade av obalans. De kan också se om däcken är i tillräckligt bra skick för att kunna köra säkert. Att däcken inte har några skador samt att mönsterdjupet är mer än 4 mm. Om det är några problem så kan de laga däcken eller byta ut det mot ett nytt däck.

Eftersom de har rätt verktyg samt expertis, så kan de snabbt och säkert byta dina däck. Det tar inte mer än 15-20 minuter för att få hela bytet gjort inklusive balansering och märkning av däcken. Märkningen av däcken behövs för att du ska kunna veta på vilken plats de satt på. detta är viktigt då du ska rotera däcken mellan varje säsong för att se till att däcken slits lika. Det är viktigt att ha liknande mönsterdjup på alla positioner, så att du har bra balans när du kör. Bilen kan annars riskera att över- eller understyra. Det är viktigt att däckens position byts mellan varje däckskifte, där framdäcken sätts på bakre positionen och vice versa. Även om du kör mycket eller har en elektrisk bil så kan det vara nödvändigt att rotera däcken oftare än de två gånger per år som du byter mellan sommar- och vinterdäck. Däck ska roteras om skillnaden i mönsterdjup är mer än 2-3 mm.

När det kommer till förvaring av däck så är det vissa faktorer som är viktiga att följa. Ett är att det är säkert. Däckstölder händer relativt ofta, så om du förvarar dem hemma eller i ett gemensamt förvaringsutrymme, där du har egen förvaring bland andra förvaringsutrymmen. Inbrott i dessa områden är vanliga då flera har tillgång till utrymmena och säkerheten tenderar att vara låg. Ofta hönsnät som skiljer de olika båsen åt och ett hänglås på en enkel trädörr. Det är inte en trevlig känsla när du märker att någon har brutit sig in i ditt förråd och stulit dina däck. Det är inte alltid lätt att få tillbaka pengar via försäkringsbolagen samt att dina försäkringspremier kan gå upp.

Förvaring av däck skall göras ske i rätt förhållanden när det kommer till temperaturer, solljus samt ozon. Höga förvaringstemperaturer bör undvikas eftersom kemiska reaktioner sker snabbare vid högre temperaturer. Det gör att gummit bryts ner snabbare och därmed åldras. Direkt solljus och ozon bidrar också till accelererad åldring. Så se till att förvaring sker i svalt och mörkt utrymme, så att däcken håller längre och sprickor kan undvikas.

Förvaring i verkstadens däckhotell är också väldigt bekvämt eftersom du har däcken där du behöver dem när du ska byta nästa gång, de förvaras också i rätt förhållanden samt säkert. Så om de inte är där nu, så bör du granska detta som ett alternativ.

För mer information angående byte av däck och förvaring av däck, besök: https://vianor.se/

Scroll to Top