Körkomforten kan påverkas av ditt däckval

sommardäck

Körkomforten kan definitivt påverkas av vilka däck du har och däckens skick. Hjuljustering och däckens balansering är viktigt för att säkerställa att fordonet kan rulla smidigt utan vibrationer på grund av sidokrafter eller felinställning. Om du känner att ratten skakar när du kör i höga hastigheter, har du några problem med balansering eller hjuljustering som måste kontrolleras av din bilverkstad.

Om du äger en elektrisk eller hybrid kommer däckbuller också att påverka körkomforten eftersom du blir mer störd av högt däckbuller. Det externa däckljudet från däck som anges på EU: s däckmärkning, så att du enkelt kan jämföra mellan olika däck. Större däck har högre däckljud än mindre däck, men ändring till mindre däck kan påverka prestandan i din bil och du bör initialt leta efter högkvalitativa däck med låg rullmotstånd och låga däckljudnivåer.

Däcken kan definitivt lägga till fjädring i bilen, så genom att välja däck som har en högre profil ger mer flexibilitet genom dess sidoväggar som kommer att öka körkomforten när du kör. Se också till att du använder däcken korrekt, eftersom sommardäck som används vid mycket låga temperaturer blir hårda och ger mindre flexibilitet när du kör, så att de inte kan dämpa chockerna så effektivt som ett vinterdäck kan göra som återstår flexibel.

I allmänhet är sommardäck tystare än vinterdäck, där dubbdäcken tenderar att ha högre ljudnivåer, även om de numera är mycket mindre bullriga än tidigare. Det brukar inte vara ett problem för en bensinbil, men för en elbil kan det vara värt att överväga. Däckmärkningen ger dig nödvändig information.

Det sista du vill när du medvetet köper en mycket bekväm bil är att få saker som påverkar den negativt. Stötdämpare är ett annat objekt som kan påverka körkomforten, eftersom dåliga chocker kan göra turen mycket ojämn och få bilen att svänga. Det påverkar också negativt bromsavståndet eftersom stötarna också skjuter däcken mot vägytan. Dessutom kommer lågprofildäck att vara mindre förlåtande och ge en svårare resa, där du kan känna de flesta stötar och hål på vägen.

Däcktrycket är också viktigt för körkomforten. En bil måste ha däck med rätt inflationstryck. Om trycket är lågt kommer rullmotståndet att öka, vilket kan påverka däckbruset. Du har också ökat däckslitaget och bilen börjar konsumera mer bränsle när du kör. Detta kan inte påverka körkomforten, men det påverkar kostnaderna för att köra bilen negativt, så slösa inte pengar som bättre skulle kunna spendera på andra saker.

För mer information om däck som ger god körkomfort, besök: https://www.nokiantyres.se/

Scroll to Top