Sommardäcken måste kunna hantera mycket kraftigt regn

sommardäck

Kraftigt regn orsakar svåra körförhållanden, varför det är viktigt att fokusera på hur väl dina sommardäck klarar hårt regn och våta vägar. Alla däck är inte desamma i detta avseende. Förmågan att ha bra grepp på torra vägar betyder inte att de kommer att fungera bra på våta vägar, men bildäck som fungerar bra på våta vägar tenderar också att klara sig på torra ytor, så nyckeln är att kontrollera deras våta egenskaper.

Däckprestanda på våta vägar kan kontrolleras på EU: s däckmärkning eftersom det har det våta greppet där, som mäter bromsavståndet på våta vägar. EU: s däckmärkning har gjort det mycket enkelt att jämföra detta mellan däck och alla däck som säljs inom EU måste ha etikett med denna information. Du kan komma åt all denna information online när du letar efter däck.

När du kör i våta förhållanden är det viktigt att minska hastigheten och ha däck med ett slitdjup som är över 4 mm. När du når 4 mm är det dags att byta däck till en ny uppsättning däck. Du bör alltid försöka byta alla fyra däck samtidigt för att undvika att ha olika grepp om olika bilplatser. Olika grepp gör att bilen över- eller underskattas, vilket gör det svårare att kontrollera din bil. Det enklaste sättet att uppnå att däcken sliter jämnt mellan främre och lästa däck är att rotera däcken regelbundet. Detta görs ofta när du byter från sommar till vinterdäck, men bör i princip göras när du når en skillnad på 2-3 mm.

För mer information om däck som utmärker sig i våta förhållanden, besök: https://www.nokiantyres.se/

Scroll to Top