Se till att förbättra din bils prestanda inför sommaren

 konditionstest

Sommarkörning är i allmänhet lättare än körning under vintern, men under somrarna kan du pressa bilen mer när det gäller prestanda och hastighet. För att du ska kunna få ut bästa möjliga prestanda för ditt fordon, måste du se till att bilen är i bra och kördugligt skick. Både bilen och däcken måste vara i bra skick för att du ska kunna köra säkert.

Du bör kontrollera att dina däck är i bra skick, att slitbanans mönsterdjup är minst 4 mm.  Du måste också kolla att slitaget är jämnt längs däckets yta och emellan däcken, så att alla däcken slits jämnt. Däckrotation är en viktig del i att se till att jämna ut skillnader i slitage mellan fram och bakdäcken. Detta gör att däcken håller längre och att bilen inte överstyr vilket kan hända om du har bättre grepp på framdäcken än de bakre. Med bra mönsterdjup får du bra kontroll och grepp över fordonet och din styrrespons blir bra. Detta ger dig möjlighet att köra din bil mer aggressivt genom kurvorna. När det är vått ute måste du också se till att dina däck har bra egenskaper på våta vägar, så att du fortfarande har bra grepp och kontroll. Däck ska också vara bra på att minsta risken för vattenplaning, så att du inte påverkas negativt vid körning i våta förhållanden. Du måste se till att byta från sommardäcken till vinterdäck så fort som vintervädret är på väg.

Kontrollera hjulinställningen, med felaktig hjulinställningen. Bilen fungerar inte som den ska och det påverkar drivegenskaperna såväl som stabiliteten. Bilens kurvtagningsegenskaper påverkas signifikant av felaktig hjulinställningen, så det kommer att påverka hur snabbt du kan ta skarpa kurvor. Fel inställning leder också till att däcken slits ut i förtid. Balansering av däcken är också viktigt, så att de rullar utan sidokrafter. Balansering bör göras när du sätter på nya däck på fälgarna.

Kontrollera stötdämparna, eftersom de kommer att förhindra krängningar när du tar skarpa kurvor.  Stötdämparna måste vara i gott skick eftersom de också trycker dina däck mot vägen, vilket förbättrar greppet och minskar bromsavståndet. Felaktiga dämpare påverkar också din körkomfort, så att den blir mindre bekväm. Det är lätt att bli åksjuk i en bil med dåliga dämpare. En bil har fyra stötdämpare och de håller i snitt 3år, så det betyder att det är troligt att någon börjar bli sliten om du inte alltid byter alla fyra efter ett par år.

Det bästa sättet att kontrollera att allt är bra är att göra ett konditionstest, här kommer verkstaden att gå igenom de bilens kritiska funktioner som kommer att påverka bilens prestanda för att säkerställa att din bil är i gott skick och säker att köra. Du ser också till att du inte har några problem som kan växa och orsaka allvarligare problem om du lämnar obevakad nivå. De kommer att kontrollera dina stötdämpare, däck och hjulinställningen så att du får en bil som kan ge dig bra prestanda oberoende av väder eller förhållanden och ger dig säkert bra egenskaper under sommaren.

För mer information om faktorer som påverkar körprestandan, besök: https://vianor.se/

 

Scroll to Top